Blog

28 Mayıs 2022 tarİhlİ İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkİsİ Verİlmesİne Daİr Yönetmelİğe İlİşkİn bİlgİ notu

Bilgi Notu


28 Mayıs 2022 tarihli İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmeliğe ilişkin bilgi notu

1 GİRİŞ

İcra ve İflâs Kanununun 111/a maddesinde düzenlenen haczedilen malın borçlu tarafından rızaen satışına ilişkin hususları kapsayan İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü resmî gazetede yayımlandı. İlgili yönetmelikte düzenlenen hususlar:

  • Rızaen Satış Yetki Belgesi
  • Kıymet Takdirinin Tebliği, Rızaen Satış Talebi ve Sicile İşlenmesi ile Asgari Bedelin Belirlenmesi
  • Rızaen Satış Yetkisi Verilmesi, İcra Dairesine Bildirim, Bedelin Ödenmesi ve Dosyanın Mahkemeye Sunulması
  • Mahkemenin Kararı ile Malın Devir ve Teslimi

2 YÖNETMELİKTE DÜZENLENEN HUSUSLAR

a Rızaen Satış Yetki Belgesi

Rızaen satışta rızaen satış belgesi kullanılır. Bu belgenin içeriği ve örneği yönetmelikte bulunmaktadır.

b. Kıymet Takdirinin Tebliği, Rızaen Satış Talebi ve Sicile İşlenmesi ile Asgari Bedelin Belirlenmesi

Kıymet takdirine ilişkin bilirkişi tarafından düzenlenen rapor borçluya tebliğ edilir. Tebliğden itibaren 7 gün içerisinde borçlu icra dairesine rızaen satış ile ilgili yetki verilmesini isteyebilir. İcra müdürü haczedilen malın sicile kayıtlı takyidatlarını temin ederek rüçhan hakkı alacaklısından alacağının devam edip etmediğini, devam ediyor ise alacak miktarını sorar. Rızai satış bedeli belirlenirken; haczedilen malın kesinleşen tahmin edilen kıymetinin %90’ına karşılık gelen miktar ya da o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplam değerinden biri seçilmektedir. Seçim hangi miktar fazla ise o yönde yapılmaktadır. Rızai satış bedeli belirlenirken göz önünde tutulması gereken bir diğer husus ise yukarıda bahsi geçen şekilde belirlenen miktar ve o aşamaya dek haczedilen mal için yapılan takip masraflarının toplamından az olmaması gerekliliğidir. Rızaen Satış Yetkisi Verilmesi, İcra Dairesine Bildirim, Bedelin Ödenmesi ve Dosyanın Mahkemeye Sunulması İcra müdürü borçluya kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebri satışı durdurarak rızaen satış için düzenlenen yetki belgesi verir. Bu belgeyle borçluya satış için tebliğden itibaren olmak üzere 15 gün süre verilir. Borçlu 15 gün içerisinde anlaştığı kişinin bilgileri (Ad soyadı, VKN, ticaret sicil numarası, MERSİS numarası, banka hesap ve iletişim bilgileri vs.), borçluyla anlaşılan bedel ve malın ayırt edici özelliklerini icra dairesine bildirmelidir. Anlaşılan satış bedeli -Asgari bedelden az olmamak kaydıyla- borçluya verilen 15 gün içerisinde icra dairesine ödenmelidir. Bedel ödendikten sonra icra müdürü satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl mahkemeye gönderir.

c Mahkemenin Kararı ile Malın Devir ve Teslimi

En geç 10 gün içerisinde dosya üzerinden yapılan inceleme ile talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verilir. Bu karar UYAP ile icra dairesine bildirilir.

  • Talebin kabulü durumunda; Mülkiyet kabul kararı ile alıcıya geçer, icra dairesince malın devir ve teslim işlemi yapılır.
  • Talebin reddi durumunda; bedel 3 gün içerisinde alıcının banka hesabına iade edilir. Ayrıca icra müdürü, işlenen şerhin terkini için gerekli işlemleri yapar

talebin kabulü halinde devir ve teslim işlemler;

  • Devir ve teslim işlemleri, mal üzerindeki tüm hacizlerin kaldırılması suretiyle gerçekleştirilir.
  • Rızaen satışa konu malın sicile kayıtlı olması hâlinde icra müdürü, tescil işleminin yapılması amacıyla tescil belgesini ilgili kurum veya kuruluşa mahkeme kararını ekleyerek gönderir.
  • İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, devir ve teslim masrafları alıcıya aittir. Rızaen satış konusu mal alıcıya teslim edilmedikçe veya teslime hazır hâle getirilmedikçe alıcının dosyaya yatırmış olduğu bedel alacaklılara ödenmez.